Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το θέμα που πραγματευόμαστε αυτή την εβδομάδα είναι η μελέτη ιδεολογίας των ειδήσεων. Διαβάζοντας την εφημερίδα "Αυγή", θα αναπτύξω τον τρόπο με τον οποίο δομούνται οι ειδήσεις στον έντυπο τύπο.
Στο εξώφυλλο, παρουσιάζονται τα βασικά θέματα της επικαιρότητας, τα οποία αναπτύσσονται εκτενέστερα στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας. Το βασικό θέμα της "Αυγής",την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου αφορούσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε τίτλο "Επιτόκια: έξω πέφτουν, στην Ελλάδα ανεβαίνουν". Ο τίτλος αυτός είναι γραμμένος με έντονη γραμματοσειρά, ενώ τα γράμματα είναι σε μεγάλο μέγεθος συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Επίσης, για τον παραπάνω τίτλο υπάρχει η αρχή του κειμένου που αναλύει το θέμα και η συνέχειά του βρίσκεται εντός της εφημερίδας με παραπομπή(σελίδες 2,3,4). Το μέγεθος των γραμμάτων και η έντονη γραμματοσειρά δείχνουν οτο πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα της επικαιρότητας.
Αριστερά και κάτω απ΄το κεντρικό θέμα υπάρχουν κάποιεσ στήλες, στις οποίες παρουσιάζονται τα υπόλοιπα θέματα της εφημερίδας. Κάποια απ'αυτά είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Αλέξη Τσίπρα αλλά και οι κινητοποιήσεις που αφορούν στον πανεπιστημιακό χώρο, θέματα δηλαδή, κατά κύριο λόγο πολιτικά και κοινωνικά.
Στο εσωτερικό της εφημερίδας βλέπουμε πως τα θέματα είναι ομαδοποιημένα. Οι 10 πρώτες σελίδες πραγματεύονται τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας. Πολλά από τα άρθρα αυτά συνοδεύονται κι από φωτογραφίες υπουργών ή από άλλες σχετικές με το εκάστοτε άρθρο(π.χ. σε άρθρο με τίτλο"Εχουμε τις ακριβότερες τράπεζες στην Ε.Ε." απεικονίζεται μια υπάλληλος στο ταμείο μιας τράπεζας). Μικρότερος αριθμός σελίδων αφιερώνεται για θέματα υγείας, περιβάλλοντος και τεχνών.Τέλος, στις 2 τελευταίες σελίδες της εφημερίδας συναντάμε κάποια σταυρόλεξα αλλά και το πρόγραμμα ορισμένων κινηματογράφων, για την ψυχαγωγία των αναγνωστών.
Παρ'όλο που σε πολλές άλλες εφημερίδες υπάρχουν και διαφημήσεις, διαβάζοντας τη συγκεκριμένη, δεν βρήκα ούτε μια.
Ωστόσο, θα μπορούσαμε, με επιφυλακτικότητα, να σημειώσουμε πως, πολλές φορές τα άρθρα της εφημερίδας μπορεί να μην είναι απόλυτα αντικειμενικά κ να μην εκφράζει αντικειμενικές απόψεις, καθώς η συγκεκριμένη εφημερίδα βρίσκεται ιδεολογικά κοντά στην αριστερά, όπως άλλωστε αναγράφεται και ακριβώς κάτω απ΄το όνομά της(πρωινή εφημερίδα της αριστεράς).
Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε οτι ο αρχισυντάκτης θα πρέπει να οργανώσει τις ειδήσεις σε μια εφημερίδα,έτσι ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον ενημερώνει με αξιοπιστία για θέματα που τον επηρεάζουν στην καθημερινότητά του.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

kalo einai Pwlina, tha borouses na eisai ligo pio anlytiki se kapoia themata kai na dwseis emfasi se kapoia paradeigmata etsi wste na ypogramisseis to sxolio sou