Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ(ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ)

Η Ελλάδα κατέχει ένα σημαντικό γεωστρατηγικό χώρο, και επομένως είχε και θα εξακολουθήσει να έχει μια εξαιρετικά σημαντική σημασία γι΄αυτό θα κληθεί ενδεχομένως να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητικό ή βοηθητικό, οπωσδήποτε όμως θα επηρεάσει και θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις.
Σήμερα υπάρχει επί του ελληνικού εδάφους μια μόνο Αμερικανική βάση στη Σούδα, μια βάση όπου έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες και των άλλων αμερικανικών βάσεων που έκλεισαν(Ν.Μάκρα,Ελληνικό,Γούρνες). Η βάση αυτή, είναι η μόνη που διέπεται από την ελληνοαμερικανική συμφωνία οκταετούς ισχύος(1990-1998), η οποίασυνεχίζει να είναι σε ισχύ και σήμερα, με ετήσιες ανανεώσεις. Η Κρήτη,στην καρδιά της Μεσογείου, προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του 6ου στόλου και άλλων μονάδων για επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Η Σούδα κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών στην ευρύτερη περιοχή.Η Σούδα αποτελεί ναυτική και αεροπορική βάση για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό οτι στο παράρτημα της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Αμερικανους να αποβιβάζουν στο νησί τμήματα πεζοναυτών, που προορίζονταιγια Νατοϊκές επιχειρήσεις. Μάλιστα, με τον πόλεμο στο Ιράκ μεταφέρθηκαν Αμερικανοί πεζοναύτες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της βάσης της Σούδας.
Οι αποστολές και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης είναι ο ανεφοδιασμός αεροσκαφών-τάνκερ για τον ανεφοδιασμό των επί πτήσει μαχητικών αεροσκαφών. Ακόμα, στη Σούδα γινόταν ο συντονισμός των πτήσεων, η συντήρηση και η υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ, που διεξάγουν κύρια τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Το αεροδρόμιο της συγκεκριμένης νατοϊκής βάσης χρησιμοποιήθηκε σαν εναλλακτικό, για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων του 6ου στόλου, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως ενδιάμεσος σταθμός για τις ανάγκες του Νατοϊκού προσωπικού.
Η Σούδα είναι μια απ΄τις μεγαλύτερες και πιο αναγκαίες γι΄αυτούς βάση στον κόσμο και αποτελεί κύριο πυρηνικό στόχο σε περίπτωση κρίσεως.

1 σχόλιο:

Έλενα Σιδέρη είπε...

Den katalavainw poios einai o stoxos tou arthrou. Mou kaneis mia periografi tou rolou tvn vasevn kai mesw aftwn tis Elladas ston polemo, pou omwv borwna ti vrw stis efimerides tis epokhis kai de mou kaneis kamia analysis gia to thema tis ebdomada dhladi anaparastasi tou polemou sta MME. Pou einai i analysei tvn oswn mou perigrafeis? Pws oi efimerida i to site pou diavases gia na parousiaseis to thema sou anaparista afti ti symmetoxi.

Prepei na to ksnagrapseis (deadline mexri tin Paraskevi) me megalyteri prosokhi stin analysi. Diavase kai to kyrio anagnvsma tis ebdomadas apo to syllabus. EInai apo ton Io tis Elftherotypias. Tha se voithisei.